M-es, L-es és XL-es Plusz, vagy nagyobb kezdőcsomagok és agáma együttes vásárlása esetén most az első hónapban mi álljuk az agáma eleségét!

Kérdése van? Hívjon minket! +36308120257

A SZAKÁLLAS AGÁMA ETETÉSE

A szakállas agámák vegyes táplálkozású gyíkok. Kisebb korban főként rovarokat, kukacokat esznek, és csak egy kicsit, vagy egyáltalán nem esznek növényi táplálékot. Ahogy nőnek ez az arány eltolódik, egyre nagyobb szerepet kapnak a zöldek. Bár az agámák ábrazata kifejezetten értelmesnek tűnik egy valamit egészen biztosan nem tudnak: olvasni.

Szóval ne essünk kétségbe, ha az agámánk a különféle fórumokon, oldalakon írt rovar-zöldség arányt nem tartja be. Mivel nem olvasta a "szakirodalmat", így azt sem tudhatja, hogy neki az adott korban éppen hogyan kellene táplálkoznia. 

MIT A ESZIK A SZAKÁLLAS AGÁMA?

Az agámák etetése során a fő kulcsszó változatosság. Bármennyire is szereti valaki a töltött káposztát, azért ha hónapokig, évekig azon kellene élnie nem biztos, hogy ugyanolyan lelkesedéssel csapná ketté a tölteléket a kanállal. 

A különböző eleségállatokból szerencsére nagy választék áll rendelkezésre, így akár a hét minden napján más-más finomsággal kínálható meg a kedvencünk. Ezek a következők lehetnek: 

  • tücskök: ebből is rendelkezésre áll a barna, a banán és a fekete tücsök. Utóbbival mi nem etetünk és nem is rendelhető, vagy vásárolható nálunk. Bár a három fajból ez a legnagyobb, de egyben ez a leghangosabb, és a legagresszívebb is. A barna és a banán tücsök közül bármelyik jó választás. 5 méretben rendelhető, ebből a kisebb agámáknak a 2-3-as méret a megfelelő, ahogy növekszik az állat, úgy lehet növelni méretet. A tücskökről érdemes tudni, hogy ha elérik a kifejlett méretet, akkor bizony a hímek ciripelni fognak. Ha úgy gondolod, hogy zavarna a ciripelés, akkor érdemes a 4-es, közepes méretű tücsköt vásárolni. 

  • csótányok: bár sokan "fáznak" attól, hogy csótányokat vigyenek a lakásukba - ráadásul önként - ezek a rovarok első osztályú eleségállatok a fogságban tartott rovarevő hüllők számára. A gyakran kapható fajok közül a csoki csótány a kisebb, fürgébb és szaporább. Nála valóban érdemes odafigyelni a szökés megakadályozására. Az argentin csótány nagyobbra nő, ezért az agáma számára megfelelő méretű példányai kiadós ebédet jelentenek az agámáknak. Ha tehetjük ne hagyjuk le őket az étlapról! Többféle méretben tudjuk adni ezeket a csemegéket.  

  • sáskák: keleti és afrikai változatban kaphatók több méretben. A két féle sáska között alapvetően a kinézet, illetve a természetes elterjedési területük a különbség. Az agámák szempontjából túl nagy jelentősége nincs annak, hogy melyiket választjuk. Igazán népszerű eleségállatok, amelyek szálas fűvel, kelkáposztával etetve jól szellőző dobozban sokáig eltarthatók.

  • lisztkukac: közepes méretű kukac, amelyet sokszor sokan lesajnálnak. Pedig a jól táplált lisztkukac kiváló eleség az agámák számára is. Ha szobahőmérsékleten tartjuk, akkor etessük répával, almával, és mindig legyen alattuk búzakorpa. Így viszont kevesebb ideig áll el. Hűtőben tárolva hosszabb ideig eltarthatók.

  • gyászbogárlárva: még mindig tartja magát a tévhit, hogy a gyászbogárlárva "kirágja" magát az állat bendőjéből. Tény, hogy képesek harapni, de addig az agámánk sem a Ludas magazint olvassa. Mire szegény gyászbogárlárva feleszmélne, addigra már jól el is ropogtatták szegénykémet. Ettől függetlenül túl sokat ne adjuk belőle, mert magas a kitintartalma, és a zsírtartalma is a magasabbak közé tartozik. 

  • selyemhernyó: kiváló, de kicsit kényes agámaeleség. Első osztályú a hüllők étrendjének színesítésére, a tápértéke is jó, viszont ha többféle eleségállatunk van otthon, akkor a selyemhernyót etessük fel először. A hernyók csak egyféle táplálékot hajlandók megenni, ez pedig az eperfa levele. Télen, amikor ilyen egyáltalán nincs jól táplálhatók az eperfalevélből készült táppal.
  • viaszmoly lárva: ennek is az óriás változatát vásárolhatod meg nálunk. Böhöm nagy fehéres színű kukacok, amelyek első osztályúak például a tojásrakás miatt kissé megviselt nőstény agámák szintre hozásában. Békeidőben viszont ne adjunk belőle sokat, mert a viaszmoly lárva olyan az agámáknak, mint a gyereknek a csoki.

Bármelyik eleségállatot is preferáljuk törekedjünk változatosságra. És azt sem szabad elfelejteni, hogy közhely, de igaz: az vagy amit megeszel. A nálunk vásárolható eleségállatokat is az utolsó pillanatig etetjük, itatjuk, így a vásárlás pillanatában kiváló beltartalmú eleséget kaphatsz tőlünk. Ez viszont hosszabb távon akkor tarható fent, ha te magad is gondoskodsz az eleségállatokról.

Eleségállatainkat beszerezheted a szaküzletünkben, vagy megrendelheted házhozszállítással ELESÉGÁLLAT WEBÁRUHÁZUNKBÓL országos kiszállítással is, amely a feladás másnapján ott van nálad.

MEKKORA ELESÉGÁLLATOT ADJUNK?

A különböző fórumokon kitartóan tartja magát az a vélemény, hogy olyan méretű eleséget kapjon az agáma, mint a két szeme közötti távolság. Ha ezt az elvet követnénk, akkor soha nem adhatnánk a kifejlett agámáknak sem argentin csótányt, sem kifejlett sáskát. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a gyíkoknak erős állkapcsuk, és sok-sok foguk van és használják is ezeket. Természetesen egy 2 hónapos agámát nem kínálhatunk 5-6 centis sáskával, de ebben a korban már gond nélkül elfogyasztják a közepes (4-es méretű) tücsköket, csoki csótányt, és a kis sáskákat, 4-5 hónapos korukban pedig már kaphatnak kifejlett tücsköket, közepes sáskát is.

MILYEN NÖVÉNYEKET ESZIK AZ AGÁMA?

Mielőtt a konkrét növényekről szó esik ne feledkezzünk el arról sem, hogy itt sincsenek teljesen általános válaszok. Vannak olyan agámák, amelyek már egészen pici korukban tömik magukban a növényi eleséget, míg mások kifejlett korukban is csak eltartott kisujjal hajlandóak beleszagolni a zöldséges bödönbe. 

Tapasztalataink szerint nagyon szeretik a bazsalikomot, a gyermekláncfű levelét (és a virágát is). Adható nekik rukkola, fejes káposzta, lóhere, és szívesen esznek olyan itthon honos "gyomnövényeket" is, mint az útilapu, tyúkhúr is. Bár kényelmesnek tűnik a beszerzése, de azért a salátával óvatosan bánjunk. Nemcsak azért, mert a tápértéke nem túl magas, hanem azért is mert a bolti saláták vegyszeresek lehetnek. A szárazföldi teknős, illetve a tengerimalac tartók tudnának mesélni az téli időszakban elpusztult állataikról. 

A gyümölcsöket szintén ne erőltessük. Bár az agámánk szívesen enne belőle és több helyen a javasoltak között szerepel, de azért tegyük fel magunknak a kérdést: a vadon élő agámák az ausztrál pusztában hol találkoznak görög dinnyével, őszi barackkal, vagy éppen szilvával, eperrel?

Az eddig felsoroltak közül akár élő eleséget, akár zöldet eszik az agámánk ne felejtkezzünk meg a vitaminozásról. Használjunk mindig jó minőségű vitaminporokat, és kerüljük a házilag kutyult "nemmondommeghogymivanbennedejó" porokat. A legtöbb kereskedelemben kapható vitaminporban nincsen elég kalcium, a kalciumporokban pedig nincsen vitamin (legfeljebb D3), ezért mindkét készítményre szükség van. A kalciumból adjunk többet, a vitaminból kevesebbet. A legegyszerűbb, ha a két porból egy keveset összekeverünk (1 rész vitamin, 2 rész kalcium) és ezt használjuk minden etetésnél. 

Az eleségállatokat egy magas falú edényben rázzuk kicsit össze a porral, aztán mehetnek is a terráriumba. A zöldeleséget pedig egy kicsit "sózzuk meg" a porokkal. 

Azt viszont ne felejtsük el, hogy bármennyire is jól minőségű porokat használunk, és bármennyit is szórunk belőle semmit sem érnek, ha az agámánk nem kap elég UVB sugárzást...