M-es, L-es és XL-es Plusz, vagy nagyobb kezdőcsomagok és agáma együttes vásárlása esetén most az első hónapban mi álljuk az agáma eleségét!

Kérdése van? Hívjon minket! +36308120257

SZAKÁLLAS AGÁMA FELSZERELÉSEK

Ha van agámád reméljük már tudod, hogy milyen felszerelések nélkülözhetetlenek az agámatartáshoz, de azért nem árt néhány tévhitet eloszlatni. Ha pedig még csak most vágnál bele, akkor ezt mindenképpen olvasd át azért, hogy ha nem az előre összeállított kezdőcsomagjaink közül választasz, akkor miket kell mindenképpen beszerezned.

 • terrárium: hiszen enélkül nehéz lenne. Fekvő terráriumot válassz. Ez azt jelenti, hogy inkább az alapterülete nagyobb, a magassága kisebb. Mi a műszikla hátteres terráriumainkat szoktuk ajánlani, mert a háttéren lévő teraszok plusz mászási, napozófelületet jelentenek az állatok számára. Ezen túl a háttér díszít is és jótékonyan eltakarja a terrárium tetejéről lefutó vezetékeket. Szakállas agámák esetében nevelő terráriumra nincsen szükség.

 • talaj, dekoráció, élő vagy műnövények, búvóhely, vizestál,stb. mindenképpen kellenek, ezekről ITT írtunk bővebben.

 • hőmérő, esetleg páramérő (vagy kombinált, amely mindkettőt tudja): kétféle hőmérőt választhatunk. Vannak az analóg mutatósak, vagy a digitálisak. A kis "LCD" lapokat kerüljük, az az üveg hőmérsékletét fogja mérni, nem a levegőét. A hőmérőket a napozóhely közelében és magasságában helyettük el. Ha a napozóhelyen megfelelő a hőmérséklet, akkor a terrárium többi részén sem lehet olyan hűvös. A kerek analóg hőmérőket ragasszuk fel a terrárium belső falára. Ezekhez a kétoldalú ragasztó tartozék, és távtartóként is szolgál az üveg és a hőmérő között. A digitális hőmérőknél egy hosszú (általában kb. 1,5 méter) vezeték végén található mérést végző szonda. Ezt kell a megfelelő helyre tenni, a kijelző pedig marad a terráriumon kívül. A vezetékeket általában a terrárium tetején lévő szellőzőrácson keresztül érdemes bejuttatni (ha perforált lemez a szellőző, akkor az egyik lyuk nagyobbra fúrásával)

 • melegítő izzó és a hozzá való lámpabura: a megfelelő hőmérséklet biztosításához elengedhetetlenek. A hő "aktiválja" az agámát, ettől kezd el működni az egész szervezete, anyagcseréje, stb. Tehát a melegítő izzóra mindenképpen szükség van. Ennek teljesítménye (hány wattos) attól függ, hogy mekkora a terrárium. A melegítő izzót sokan belógatják a terráriumba, mondván kevesebb hő "szökik" el. Egyrészt a bura nélkül belógatott izzó veszélyes, másrészt nem túl szép látvány, ezért nem javasoljuk. Inkább tegyük egy burába a melegítő izzót, amelyet a terrárium tetején található szellőzőrácsra helyezve máris biztosíthatjuk a megfelelő fűtést. Ezek a lehető legtöbb fényt és hőt a megfelelő helyre irányítják, a felesleges hőt pedig elvezetik, így kímélik a melegítő izzót. Mindig kerámia foglalatos, de fém testű lámpaburát használjunk. Ezeket tervezték arra, hogy egész nap nagy hőt kibocsátó izzókat üzemeltessünk bennük. Az irodai és egyéb burák kerülendők, ahogy a kerámia virágcserépre hasonlítók is. Lehet, hogy kézműves, lehet hogy színes, és még olcsó is, de a kerámia anyagánál fogva elnyeli a felesleges hőt és nem sugározza ki, ezzel pedig szépen lassan "főzi" az izzókat, megrövidítve az élettartamukat.

 • UVB lámpák: ez az a téma, amelyről egy könyvet is lehetne írni, de az nem itt és most lesz, és nem is fogunk tudományos értekezésbe kezdeni. Röviden az UVB sugárzásra azért van szükség, hogy a kalcium és egyéb ásványi anyagok beépüljenek az állat szervezetébe. Ha ez nem történik meg, akkor jön a rettegett metabolikus csontbetegség, vagy más hiánybetegségek, ezek vége pedig csontok deformálódása, és az állat pusztulása lehet. Mivel az UVB sugárzás műszerrel tökéletesen mérhető ezért könnyű javaslatot tenni a megfelelő lámpákra. A lényeg, hogy mindig ismert gyártó lámpáit válasszuk. Kerüljük a 13 wattos kompakt fénycsöveket. Ezekből csak a 23, 25, vagy 26 wattosakat vegyük. Ezeket a lámpákat gyártótól függően kell cserélni, de legkésőbb 6 havonta mindenképpen. A legjobbat akkor tesszük, ha T5-ös UVB fénycsöveket használunk. Itt két gyártó termékei jöhetnek szóba, ezek felelnek meg minden követelménynek. Az Arcadia és a Zoomed csöveit 12 havonta kell cserélni.

 • vitamin és kalciumpor: ebből (főleg vitaminporból, a kalciumban óriási csoda nincsen) is jobb minőségűeket válasszuk. Az egyik legfontosabb tényező, hogy minél finomabb szemcséjűek legyenek, ettől függ ugyanis, hogy mennyi tapad belőle az eleségállatra (és meddig marad rajta). Vitaminporból ne higgyünk a "saját keverésű" porokban. 
 • etetőcsipesz: jó szolgálatot tehet, ha irtózol a bogaraktól, hasonlóan az eleségállat fogókhoz is
 • eleségállat tároló doboz: jól szellőző doboz, amelyben hosszabb ideig is életben tarthatók az eleségállatok

 • kukactál: ez egy olyan etetőtál, amelynek visszahajló pereme van, így ha lisztkukaccal is etetsz azt ebben teheted be a terráriumba. A peremnek köszönhetően a kukacok nem tudnak kiszökni belőle, de az agámád kedvére csipegethet. Létezik ennek falra tapasztható változata is, amely éppen az ellenkezőképpen működik, mint a hagyományos kukactál. Az alján lévő lyukakon potyognak ki a kukacok, amit az agámák előszeretettel kapkodnak el. 
 • alomtisztító lapát: jó szolgálatot tehet egy ilyen lapát, amellyel akár minden nap pár perc alatt átszitálható a talaj (homok esetén), így nem olyan gyakran cserélni. A többi talajtípusnál is megkönnyíti az ürülék eltávolítását

 • időkapcsoló: megoldja helyetted a lámpák ki és bekapcsolását. Így nem felejted el, nem kell a szekrény mellett, mögött bujkálni, hogy fel és lekapcsold a lámpákat.

Ezeken kívül még számtalan olyan terráriumi kiegészítő van, amely jól használható agámák terráriumában is. Szívesen segítünk az ilyenek kiválasztásában az üzletünkben, illetve terrarisztikai webshopunkban is megrendelheted ezeket országos kiszállítással is.