M-es, L-es és XL-es Plusz, vagy nagyobb kezdőcsomagok és agáma együttes vásárlása esetén most az első hónapban mi álljuk az agáma eleségét!

Kérdése van? Hívjon minket! +36308120257

A SZAKÁLLAS AGÁMA TARTÁSA

A szakállas agáma (tudományos nevén Pogona vitticeps) az egyik legkedveltebb terráriumi hüllő. Nem véletlenül.

Nappali életmódja, érdeklődő természete, könnyű kezelhetősége és tartása a kezdő hüllőtartók számára is sikerélménnyel kecsegtet.

Ezek az Ausztráliából származó közepes termetű gyíkok általában 30-60 cm-es nagyságúra nőnek az orruk hegyétől a farkuk végéig. Bár sokan azt hiszik, hogy sivatagi állat, valójában félsivatagos, száraz, füves pusztákon él. Nagyon jól bírják és szeretik a meleget, azonban élőhelyükön a nap legforróbb időszakát bokrok, kövek alatt, árnyékba húzódva töltik. 

Fogságban átlagosan 10-14 évig élhetnek, de tudunk ennél idősebb példányról is. Természetesen a szakállas agáma élettartama függ a tartás körülményeitől éppúgy, mint a felnőttkori mérete is, amelyet az is befolyásol, hogy hím, vagy nőstény szaki gazdija lettél. Általában a hímek nagyobbra nőnek a nőstényeknél, de azért láttunk már kisebb növésű fiút és plussize lánykát. 

Könnyen tarthatók, általában szelídek és nem túl félénkek már kis korban sem. Egy terráriumban lehetőség szerint egy állatot tartsunk. Bár sokszor látni, hogy videókon, fotókon egymáson fekszenek az agámák, ez nem azt jelenti, hogy szeretik egymást, hanem a legtöbbször csupán azt, hogy éppen az az adott hely, amely mindkét állat aktuális igényeit kielégíti. Az egyik fél számára viszont szinte biztosan stresszt okoz majd a kicsi a rakás játék.

Ha két hím keveredne egy terráriumba, akkor ott borítékolható egy hevesebb ketrecharc mérkőzés kialakulása. Ha két nőstény kerül egy terráriumba, akkor ott a bólogatástól a női iszapbirkózásig terjedhet a rangsor eldöntéséhez igénybe vett eszköztár. Ha pedig egy hím és egy nőstény kerül egy helyre, akkor könnyen kitalálható, hogy mi lesz a dolog vége. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy a hím agámák nem a gyengédségükről híresek, és nem igazán szokták megkérdezni a párjuktól, hogy van-e kedve huncutkodni. Ha Apu pajzánkodni akar, akkor fog is. A tojásrakás viszont nagyon megterheli a nőstények szervezetét, ráadásul agámáéknál bevett szokás, hogy akár évente kétszer is meglátogathatják a szülőszobát. Vajon tényleg felkészültünk évente plusz 25-40 kis agáma istápolására? 

A szakállas agámák a hüllők között is melegkedvelőbbek közé tartoznak. A napozóhelyükön lehet 35-40 fok is, a terrárium többi része pedig arányosabb hűvösebb legyen. Ez utóbbin nem is kell túl sokat matekolni, a fizika megoldja helyettünk a dolgot. 

Mivel alapvetően talajon, illetve talaj közelében élnek ezért számukra az úgynevezett fekvő terráriumok közül válogassunk. A kezdőcsomagjainkban is ilyen terráriumok szerepelnek. A terrárium berendezéséről bővebben itt olvashatsz.

Kis korban zömmel rovarokat fogyasztanak, később egyre nagyobb szerepet kap étrendjükben a növényi eleség. Az elemózsiát kalcium és vitaminporral "panírozva" tálaljuk. A lehetséges eleségek listája szerencsére elég széles, és pár apró fogást is elárulunk az etetésükkel kapcsolatban, ha IDE kattintassz.

Fogságban átlagosan 10-14 évig élhetnek, de tudunk ennél idősebb példányról is. Természetesen a szakállas agáma élettartama függ a tartás körülményeitől is. Szóval hajrá, hátha neked és az új agámádnak sikerül ezt a rekordot megdöntenetek!